Flytopia op Facebook Flytopia op Youtube Flytopia op Twitter
Casablanca

Op ongeveer 2000 kilometer van Nederland vind je de Marokkaanse metropool Casablanca. De vliegduur vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 3,5 uur. Casablanca ligt in het Westen van Marokko en is de grootste stad van het land. Er wonen ongeveer 6 miljoen mensen en hierdoor is de infrastructuur goed op orde. Alle grote snelwegen in Marokko staan in verbinding met deze stad en in de stad zelf kun je je gemakkelijk verplaatsen met het openbaar vervoer. Casablanca is door haar gunstige ligging aan de Atlantische Oceaan een belangrijke havenstad.

Er is veel te zien, te doen en te beleven in deze meeslepende stad. Het oude gedeelte heet Oud Medina en dit historische gebied ligt aan de haven. Hier worden op elke straathoek traditionele etenswaren en Marokkaanse artikelen aangeboden. Dit gebied staat ook bol van de historische gebouwen en moskeeën. Het modernere gedeelte van de Casablanca ligt rondom het koninklijk paleis.

Bezienswaardigheden

De bekendste en belangrijkste bezienswaardigheid in Casablanca tijdens je stedentrip is de Hassan II moskee. Deze minaret in het noorden van de stad is 200 meter hoog en is van grote afstand te zien. Met ruimte voor meer dan 24.000 mensen is dit een van de grootste religieuze gebouwen ter wereld. In de Hassan II moskee zit ook een museum en bibliotheek. Onder begeleiding van een gids is de moskee voor toeristen te bezoeken. Let wel op dat je blote armen en benen moet bedekken bij binnenkomst. Ook de El Hank Vuurtoren is een bezoek waard als je van oude gebouwen houdt.  Dit 19e eeuwse bouwkerk staat op een prachtig strand. Tot slot is de Cathédrale Sacré-Coeur een must see. Deze enorme katholieke kathedraal uit 1930 staat in het midden van de stad en is te herkennen aan de witte kleur.

Op het plein van de Verenigde Naties staat een mooie waterfontein welke wordt verlicht in het weekeinde. Het hotel waar de film klassieker “Casablanca” is opgenomen staat tevens aan dit plein. Iets verderop op vind je het bekendste marktplein van de stad, Place Mohammed V. Dit plein is vernoemt naar de eerste koning van Marokko, nadat het onafhankelijk was geworden en is de grenslijn tussen het historische en nieuwe gedeelte van Casablanca. Rondom dit plein vind je onder andere het politiebureau en de rechtbank.

Het oude historische gedeelte van Casablanca heet oud Medina. Hier woonden tot voor kort enkele duizenden mensen welke afgescheiden werden van de rest van de stad door een muur. Enkele toegangspoorten van deze stadsmuur zijn nog steeds te bezichtigen. De oude Medina grenst aan de haven van Casablanca en hier kun je zien hoe de vers gevangen vis direct wordt verkocht op de vismarkt. Omdat het oude Medina te klein werd voor al zijn inwoners is er in 1930 begonnen met de bouw van het nieuwe Medina. Hier vind je dan ook moderne winkels en er kan lekker geshopt worden in bekende designer stores.

Na een lange intensieve dag sightseeing en shoppen wordt het tijd om kennis te maken met de Marokkaanse keuken. De meeste geschikte plek hiervoor is de Boulevard de la Corniche. Deze gezellige boulevard is eigenlijk een hoofdstraat van Casablanca en loopt vanaf de vuurtoren tot aan de Hassan II moskee. De boulevard ligt pal aan het strand en hier vind je dan ook de meeste restaurants en eettentjes. Voor wanneer je trek krijgt is dit dan ook de beste plek om een hapje te eten met een onvergetelijk uitzicht over de Atlantische oceaan.

Beste reistijd

Casablanca heeft een Middellandse zeeklimaat en dat houdt in dat het in de winter koel en nat is en in de zomer droog en heet. De gemiddelde temperatuur is in de zomermaanden boven de 20 graden. Je waant je met een paar uurtjes vliegen in een totaal andere wereld en van een jetlag is geen sprake. Het tijdsverschil is met een uurtje namelijk te verwaarlozen.

Deze Marokkaanse stad is zeer zeker de moeite waard om eens te bezoeken voor een leuke stedentrip in combinatie met indrukwekkende cultuur en lekker eten. Wanneer het zonnetje schijnt struin je op je gemak door de straatjes en pleinen op zoek naar een souvenir. ’s Avonds ga je een hapje eten op de boulevard met uitzicht op het strand en de zee. Wanneer de nacht begint geniet je van dans en muziek in een van de straattheaters.