Flytopia op Facebook Flytopia op Youtube Flytopia op Twitter
Rome

Het is met recht de hoofdstad van de laars van Europa te noemen: Rome. Een prachtige wereldstad die ligt in de regio Lazio in het midden van Italië. Historische architectuur met als hoogtpunt het Vaticaan, een keuken om je vingers bij af te likken en uitgaansgelegenheden tot in de kleine uurtjes.

De perfecte bestemming dus voor een stedentrip of gewoon lekker eens een weekje er tussenuit. Want er is zoveel te zien èn te doen dat je nog wel even onder de pannen bent in deze grote levendige stad. Er is zoveel kunst en cultuur te zien dat je erdoor wordt opgeslokt. Maar vergeet zeker ook niet het andere entertainment te ontdekken wat deze stad heeft te bieden – muziek, eten en drinken – Rome is werkelijk voor ieder wat wils en van alle gemakken voorzien.

Historische bezienswaardigheden

De lijst van bezienswaardigheden is lang in Rome, want eigenlijk is elk oud gebouw rijk aan haar eigen geschiedenis. Met kerken, paleizen, monumenten, mooie pleinen en natuurlijk oude Romeinse tempels en triomfbogen kom je ogen tekort. Wij hebben enkelen uitgelicht, maar je moet er naartoe en alles op je in laten werken, want de lijst lijkt wel eindeloos!

Uiteraard kunnen we niet anders dan te beginnen met het Vaticaan. We hebben het al even kort genoemd in het begin, en niet zonder reden. Dit imposante bolwerk moet je hebben gezien als je in Rome bent. Wist je dat Vaticaanstad het kleinste officiële land is ter wereld? Alleen dit gegeven is al reden om er eens te gaan kijken. In Vaticaanstad is zo veel kunst en historie te zien dat je er letterlijk dagen kunt rondkijken. Het absolute hoogtepunt is de Sixtijnse Kapel, deze wereldberoemde kapel huist schilderingen van de beste kunstenaars uit de 15e en 16e eeuw. De beroemdste schildering is echter die van Michaelangelo, die zelfs kunstleken zullen herkennen vanwege de vele vertoningen die het werk heeft gehad in boeken, tijdschriften en films.

Het Colosseum is een andere ‘landmark’ die je zal vinden in Rome. Hier werden in de oude Romeinse tijden de mensen vermaakt door de welbekende en beruchte gladiatorgevechten. Wilde dieren werden ingezet en het was een luguber schouwspel, wat het volk lange tijd heeft bekoord. Een absolute historische plek!

Je kan lang ronddwalen en tientallen andere historische plekken bezoeken. De Spaanse Trappen bijvoorbeeld, met de prachtige omgeving die ermee gepaard gaat. Naast de in het oog springende architectuur is dit trouwens ook een smeltkroes van backpackers, locals en andere toeristen. En vanuit deze trappen kun je rechtstreeks door naar de exclusieve Italiaanse mode fabrikanten in mooie winkelstraten.

Eten en entertainment

Om zes uur begint het slaperige Rome al met de voorbereidingen voor het lekkere eten wat men hier doet: De marktkoopmannen beginnen de verkoop op Campo de’ Fiori waar je vers fruit, vis en nog veel meer kunt kopen. De koffiebars heten je ook welkom, en de terrasjes lonken naar je als je langsloopt: Je hebt direct de neiging om lekker te gaan zitten en de heerlijke sfeer van de stad in je op te nemen. Met een lekker drankje uiteraard!

Echt Italiaans eten kun je in de vele restaurants. Ga voor de goedkope Tavernes of kies voor een luxe restaurant, het is allemaal mogelijk. Wordt het laat en ben je nog niet moe? Rome heeft iets met jazzbars, dus ga hier lekker natafelen met een drankje gecombineerd met de heerlijke sfreevolle jazzmuziek. Romantischer kan bijna niet.

Voor de nachtbrakers zijn er ook talloze clubs en discotheken. Je zal bijna denken dat het de Europese versie is van ‘the city that never sleeps’, en zo voelt het ook. Het is een èchte wereldstad.

De beste reistijd

Rome heeft een mediterraans klimaat, met zachte winters en warme zomerdagen. Het is een stad, dus ga niet de warmste tijd ernaartoe. De beste maanden zijn april tot en met juni, en september en oktober. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en 26 graden in deze tijd. Het kwik stijgt in juli en augustus naar ongeveer 30 graden, wat niet altijd aangenaam is in een grote stad. Het is echter niet heel extreem warm, dus als je rustig aan doet en relaxt de stad wil ontdekken, met genoeg verkoeling (lees: een drankje) ertussendoor is het prima te doen.

Ben je gek op Romeinse historie en een zeer rijke geschiedenis die vrijwel overal nog zichtbaar is, dan is Rome echt iets voor jou. Kunst en cultuur is er in overvloed. Maar ook voor de mindere kunstliefhebbers is er genoeg te doen. De wereldstad heeft vele winkelstraten, restaurants en uitgaansgelegeheden te bieden om je constant te vermaken. Waar je ook voor kiest, in Rome word je op je wenken bediend.