Flytopia op Facebook Flytopia op Youtube Flytopia op Twitter
Istanbul

Wanneer je vanaf het vliegveld Istanbul komt binnenrijden, kom je meteen in een compleet andere wereld terecht. De meeste mensen denken dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is, omdat het de grootste stad van Turkije is met zijn 14 miljoen inwoners. Niets is minder waar. Ankara is namelijk de hoofdstad. Istanbul was ooit de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Het bijzonder van Istanbul is dat het zowel in Europa als wel in Azie ligt. Istanbul wordt ook wel geschreven als Istanboel.

De scheidslijn welke Istanbul in een Europees en Aziatisch gedeelte verdeeld is de zeestraat Bosporus. De Bosporus verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmara. Twee bruggen over de Bosporus verbinden het Europese deel van Istanbul met het Aziatische deel. Dit maakt de bruggen tot een bezienswaardigheid. Istanbul is een wereldstad en hier vind je dan ook vele musea, kerken, winkelcentra en restaurants. Dit maakt Istanbul tot een perfecte lokatie voor een citytrip.

Bezienswaardigheden

Aan de Bosporus vind je het Topkapi paleis waarin meerdere musea zijn te vinden. Het Archeologisch Museum is zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. De geschiedenis van dit gebied wordt hier prima in kaart gebracht en verduidelijkt met mooie archeologische vondsten. Iets verderop kun je de Aya Sofia kerk zien. Deze kerk valt op door de immense koepel op het dak. In deze kerk vind je een museum. Voor de liefhebbers van architectuur is deze kerk echt een plaatje.

Even verderop liggen de Princessen Eilanden. Op deze eilanden krijg je een goede indruk van de geschiedenis van Istanbul. Op het eiland Buyukada vind je nog vele oude ruïnes. Voor een groots overzicht over de stad Istanbul mag je de Galatatoren niet overslaan. Deze toren is bijna 60 meter hoog en op de top kun je een heerlijke maaltijd met een drankje nuttigen, terwijl je geniet van het fantastische uitzicht over Istanbul. Mocht je naar de top van de toren willen zonder te klimmen, dan kun je ook gewoon de lift nemen.

Ook voor iedereen die van winkelen houdt is Istanbul een waar paradijs. Istanbul barst van de smalle steegjes en gezellige marktpleinen. De Grand Bazaar in Istanbul is de meest bekende en grootste markt. Deze markt heeft meer dan 4000 verschillende winkeltjes.  Het aanbod is zo overweldigend dat het onmogelijk is om uw geld hier in de zak te houden. Alleen al de lekkere geuren van al het eten om je heen doet je watertanden als je over deze markt loopt. Ook voor kleding en leuke Turkse souvenirs ben je hier aan het juiste adres.

Dineren doe je in Istanbul in een van de hoogwaardige restaurants. De Turkse keuken is om je vingers bij af te likken en moet je echt geprobeerd hebben. Rondom de restaurants staan vaak podia waarop muziek optredens plaatsvinden tot in de late uurtjes. In Istanbul lig je niet voor 24:00 uur in bed. Het leven vindt namelijk ’s avonds op straat plaats. Ook de omgeving van Istanbul is wonderschoon.

Beste reistijd

Voor Istanbul geldt eigenlijk geen beste reistijd. Het weer is hier vrijwel altijd goed. Een aangename 30 graden in de zomer en 15 graden in wintertijd. Van een jetlag heb je geen last als je vanuit Nederland reist. Het tijdsverschil is met 1 uurtje namelijk te verwaarlozen. In de toeristische gebieden van Istanbul kun je je prima verstaanbaar maken in het Engels of Duits, maar verwacht niet dat elke inwoner van Istanbul Engels of Duits spreekt.

Istanbul is een metropool. De drukte is in het begin nogal overweldigend, maar dat went heel snel. De bewoners zijn zeer gastvrij en hartelijk. De deur staat letterlijk overal voor je open en je kunt zo aanschuiven. Met het vliegtuig ben je in 3,5 uur op de luchthaven van Istanbul. Een ideale bestemming om er eens lekker een weekendje tussen uit te gaan.