Flytopia op Facebook Flytopia op Youtube Flytopia op Twitter
Rio de Janeiro

Het beeld van Christus de Verlosser is één van de zeven moderne wereldwonderen, en staat je op te wachten als je Rio de Janeiro binnenvliegt. Een hemelse binnenkomer in deze hemelse stad! Want de cultuur en bezienswaardigheden zijn adembenememd in deze grote Braziliaanse kuststad.

Met zo’n icoon op de beroemde bergtop aan de rand van deze bruisende metropool worden de verwachtingen al snel bevredigd. Het is een opwindende stad, met luxe shoppingstraten die in contrast staan met de aangrenzende ‘favelas’, oftewel sloppenwijken. Deze zijn op de berghellingen gebouwd door haar bewoners. Het is een zeer aparte gewaarwording om de grote verschillen tussen arm en rijk letterlijk in één oogopslag te kunnen zien. Dit is nog maar één van de vele onvoorstelbare dingen die je mee kunt maken in, hoe de stad kortweg ook wel wordt genoemd, Rio.

Carnaval in Rio de Janeiro

Carnaval in andere landen en plaatsen verbleken nogal bij de moeder der carnavalfeesten: Juist, die van Rio de Janeiro. Wereldwijd bekend door de massale mensenstroom en gigantische uitbundige optochten en feesten. Een echt zomers spektakel, met als kernpunten naar Latijns Amerika geïnspireerde praalwagens. En natuurlijk de mooie schaars geklede dames in kleurrijke verentooien die allemaal met de optocht meedansen. Een vrolijk schouwspel waar gezelligheid en swingende muziek voorop staan. En dit lukt altijd weer opnieuw.

De optochten worden voor het merendeel georganiseerd door de favelas in en om Rio de Janeiro, als ludieke manier om met elkaar een competitie te houden wie de beste show geeft. En reken maar dat iedereen in de optocht zijn of haar best doet, wat er weer voor zorgt dat de energie overslaat op het publiek. Dit staat altijd weer garant voor een oogstrelend spektakel wat je absoluut een keer moet hebben ervaren. Boek je vliegticket voor deze vier dagen, die in februari of maart altijd worden gevierd. Het begint altijd op een zaterdag, en de exacte data van komende edities staan hier al ruime tijd van te voren aangegeven.

Bezienswaardigheden Rio

Er zijn talloze bezienswaardigheden in een unieke stad zoals deze. En we kunnen er wederom niet omheen – om te beginnen natuurlijk het beeld van Christus de Verlosser, oftewel Cristo Redentor, zoals de inwoners zelf zeggen. Je kan dit prachtige beeld vanuit alle hoeken bewonderen, en dit is ook ten zeerste aan te raden. Het beeld ziet er al onmisbaar uit als je het van veraf ziet, maar aan de voet van deze beste man is het nog imposanter. Dan zie je pas hoe groot het is, en begrijp je ook dat hier bijna 10 jaar, vanaf 1922, aan is gebouwd tot het eindelijk af was in 1931. Het uitzicht vanaf de berg op Rio is het trouwens ook alleen al waard om op de top naast de verlosser te staan!

De stranden zijn niet over te slaan wanneer je je vliegreis hebt gehad en bent aangekomen. Want wat is nou lekkerder dan direct even te genieten van de zon op de stranden Ipanema en Copacobana Beach. Met voorzieningen die perfect zijn geregeld, voor de actievere strandrotten zijn er verschillende sporten te beoefenen. En met name op Copacobana Beach is het surfen populair. Zin in een drankje? Genoeg uitgaansgelegenheden bedienen je op je wenken aan deze stranden. Wat resulteert in een heerlijk dagje, of dagen, er tussenuit!

Natuur is er ook in overvloed in de vorm van een botanische tuin, of als je liever voor wat ruiger landschap wil gaan kun je het nationale park Tijuco Forest bezoeken. Dit is een regenwoud waar veel diersoorten zich hebben gevestigd. Ook zijn de watervallen imponerend om te zien. Via dit regenwoud kun je trouwens ook naar het grote standbeeld van de Verlosser gaan.

Eten en drinken in Rio is onvergetelijk. De keuken is divers, dat kan ook niet anders met inwoners die van alle streken komen! Naast prominente Franse, Italiaanse en Japanse keukens is het èchte Braziliaanse eten gebaseerd op Portugees en Afrikaans eten. Je komt hier niets tekort, dat is een ding wat zeker is. Want de porties zijn groot, en de variatie in maaltijden ook. ’s Ochtends en ‘smiddags neem je een kopje koffie bij de maaltijd. De alcoholische drank die typisch is voor Rio, is de witte rum cachaça, waar ook heerlijke lokale cocktails van worden gemaakt.

Beste reistijd

Je kan het beste afreizen naar Rio de Janeiro vanaf augustus tot en met december. Hoewel de temperatuur altijd zeer stabiel blijft in deze stad, het is er zo’n beetje het hele jaar door 28 a 30 graden (heerlijk dus), valt er nog wel eens wat meer regen in de maanden buiten de eerder aangegeven periode. Wil je echter ook het carnaval meemaken, dan moet je wel in februari/maart gaan. Het kan zo nu en dan regenen, maar de feestelijkheden maken alles meer dan waard.

Als je zin hebt in een variërende cultuur, leuke activiteiten in en om een prachtige stad, en een unieke opbouw van favelas, het stadscentrum en een regenwoud allen vlakbij elkaar, dan is Rio een absolute aanrader. Een vliegticket al dan niet met een hotel is snel en goedkoop geboekt met onze zoekformulieren. En de kosten wanneer je in Rio bent vallen ook alleszins mee, de prijzen liggen lager dan in ons land. Een aanrader!