Flytopia op Facebook Flytopia op Youtube Flytopia op Twitter
Paramaribo

Een relaxte stad, waar drukte nog gezellig is en waar er een echte “leven en laten leven” sfeer hangt. Een melting-pot van culturen komt samen in Paramaribo, de hoofdstad van het met regenwouden gedomineerde land, Suriname!

De inwoners zijn vriendelijk en de taal is gewoon Nederlands. Het stressvolle, gehaaste bestaan van Nederland hebben ze gelukkig niet overgenomen, en dat is heerlijk. Men maakt zich niet te druk om kleine dingen en dit zorgt ervoor dat, ondanks dat het druk kan zijn in het centrum van de stad, er toch altijd een gemoedelijke en relaxte sfeer is. Vergeet niet om voor het grote contrast van deze stedelijke omgeving te gaan als je in Paramaribo bent – de jungle! Deze compleet andere wereld is met een jungle tour goed te doen vanuit de hoofdstad.

Cultuur

Door de geschiedenis heen hebben zowel de Nederlandse als de Engelse kolonisten Paramaribo in handen gehad. Nederland heeft de langste periode invloed gehad, dit is nog steeds de hoofdtaal die wordt gesproken. Hiernaast wordt er ook Surinaams gesproken wat lokaal ook Sranantongo heet. En door de vele andere culturen wordt er hier en daar bijvoorbeeld zelfs Chinees gesproken!
Zoals we al aangaven is het resultaat een multicultureel geheel. En het leuke aan Paramaribo is dat alle culturen in harmonie leven. En dit heeft weer als gevolg dat er veel verschillende tradities zijn, en natuurlijk mooie variaties in eten en drinken.

Bezienswaardigheden

Als eerste moeten we het historische centrum van Paramaribo benoemen. Waar er veel gebouwen en structuren zijn gerestaureerd, zijn er ook veel gebouwen die in het verval zijn geraakt. Gek genoeg zorgt dit juist voor de charme van de stad – je ziet historische gebouwen die gehavend zijn, afgewisseld met prachtige, in ere herstelde huizen en gebouwen. Een interessante afwisseling, wat bijdraagt aan de magie van de stad. Dit fantastische centrum staat zelfs op de werelderfgoed lijst van Unesco, en niet zonder reden.

Een niet te missen bezienswaardigheid is Fort Zeelandia. Laat je leiden door de geschiedenis in dit fort, wat zelf de hoeksteen is van diezelfde geschiedenis van Paramaribo. Het is nu een museum, met bovenin een prachtig uitzicht over de Suriname rivier. Vanuit dit imposante gebouw kun je direct door naar de Waterkant. Het woord zegt het al, het is eigenlijk de soort van boulevard langs de rivier. Rijen van oude gebouwen in koloniale stijl maken van de Waterkant één van de mooiste plekken van Paramaribo. Hier komt ook iedereen bij elkaar lijkt het, met leuke eettentjes waar je kunt genieten van Chinese en Creoolse specialiten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden waar je zeker dagenlang plezier van zal hebben om ze allemaal te ontdekken. Van kathedralen tot synagoges en moskeeën – alles vind je in deze stad. Snuif ook eens letterlijk en figuurlijk alle culturen op: Ga naar de Centrale Markt waar je alle soorten eten aan zal treffen.
Tip: Doe ook een jungle tour, deze zijn te boeken in de stad. De mooie jungle is relatief dichtbij en het is een echte aanrader. De flora en fauna waar je in terecht komt is overweldigend en rustgevend.

De beste reistijd

Er is een tropisch klimaat in Paramaribo. Dit gaat gepaard met warme temperaturen, maar ook met regen. De beste reistijd is februari tot en met april en augustus tot en met november. In deze periodes valt er weinig regen en zijn de temperaturen met 30 tot 33 graden erg prettig.

Ontdek alle verschillende culturen, geniet van het weer op de vele terrasjes met een Parbo biertje en ga je te buiten aan de heerlijke keuken. Gecombineerd met interessante en mooie bezienswaardigheden en activiteiten zul je je niet vervelen in deze heerlijke hoofdstad van Suriname.