Flytopia op Facebook Flytopia op Youtube Flytopia op Twitter
Vliegticket kopen? Betalen per kilo is vanaf nu realiteit!
april 4, 2013 — 13:14

Author: admin | Category: Nieuws | Comments: 0

Flytopia Nieuws kondigde het vorige week al aan en nu is het echt zover. De eerste luchtvaartmaatschappij is inmiddels overstag en daar wordt dan vanaf nu de prijs van de vliegticket bepaalt aan de hand van het lichaamsgewicht.

Wanneer reizigers zich bij Samoa Air aan de balie melden voor een vliegreis dan worden ze zelf alswel hun bagage bij het inchecken gewogen. De kiloprijs hangt af van waar de vliegreis naar toe gaat. Zo wordt er voor een lange reis ongeveer EUR 0,90 per kilo in rekening gebracht en bij een korte vlucht slechts EUR 0,50 per kilo.

4-4-2013

Wanneer iemand met een gewicht van 135 kilogram wil vliegen met Samoa Air, betaalt deze passagier dus EUR 121,50 voor een vliegticket. Hier komt dan nog de kiloprijs voor het gewicht van de bagage bij op. Voor kinderen geldt een ander tarief. Deze vliegen voor meer dan de helft goedkoper. Deze kleine luchtvaartmaatschappij in De Pacific is voor zover wij weten het eerste vliegbedrijf dat de vliegticketprijs baseert op het gewicht van zijn klanten. Vele studies en onderzoeken hebben aangetoond dat dit de meest transparante manier is voor het bereken van de vliegprijs.

De doelgroep welke het meest voordeel heeft van deze nieuwe rekenmethode zijn gezinnen met jonge kinderen. Deze groep reizigers zijn aanzienlijk goedkoper uit dan met vaste vliegticket tarieven.

Het in de praktijk brengen van deze nieuwe methode staat nog in de kinderschoenen. De kosten om een vliegtuig van A naar B te vliegen is afhankelijk van het gewicht en niet het aantal zittingen in een vliegtuig. Niet iedereen weegt hetzelfde aantal kilogrammen. Wanneer het hele vliegtuig vol zou zitten met allemaal kleine personen scheelt dit aanzienlijk in de brandstofkosten. Het is volgens experts dan ook een kwestie van tijd voordat de reiswereld het betalen per kilogram globaal gaat invoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *